Hur kan vi bidra till en bättre värld?

Funderar ni ibland över hur ni skulle kunna göra världen en aning bättre? Denna och nästa vecka vill jag att ni ska tipsa varandra och ge varandra uppdrag på temat ”Så kan du hjälpa till att förbättra världen”.

Här kan ni få lite mer inspiration:

http://www.facebook.com/events/224201127691327/

http://www.365saker.se/deltagarportalen/bli-medlem-i-anonyma-klubben (som ett slags anonymt ”Pay it forward”)

http://www.facebook.com/365saker

Här får du en förklaring av vad som menas med en Good mob:

Uppgift 1: Jag vill att du ska se filmerna och titta på webbsidorna jag länkar till och kommentera materialet här nedan.

Uppgift 2: Jag vill att du skriver en kortfattad text om hur man kan förbättra världen, i stort eller smått. Ni får om ni vill diskutera och skriva ihop, men i så fall i grupper på högst tre personer. På tisdag nästa vecka (v 22) vill jag att texterna ska vara publicerade på bloggen Elever och lärare tipsar och diskuterar så att vi kan ta del av varandras tankar.

Ni får torsdagslektionen vecka 21 och måndagslektionen vecka 22 på er att bli färdiga med båda uppgifterna.

10 Responses to “Hur kan vi bidra till en bättre värld?”

 1.   Sabina & Sara
  maj 24th, 2012 | 12:15       

  Vi tyckte att de olika filmklippen var väldigt intressanta och vi fick en tankeställare på hur lite man måste anstränga sig för att få en annan människa på bättre humör. De spelar ingen roll hur stor den goda gärningen är, även små gärningar gör stor skillnad!

 2.   albina,ebba,annie
  maj 24th, 2012 | 12:16       

  Free huggs: det är väldigt bra ide, men många kanske blir chockade och man tycker kanske det är lite konstigt. Vi tror inte att vi hade gett en kram om någon på torget stod med en gratis-kramar-skyllt.
  Pay it forward: det är en väldigt bra ide, men vi tror inte att det hade fungerat för folk är för själviska för att göra så stora uppoffringar.
  Om man kollar på facebook sidorna så var det ju väldigt många gillningar vilket visar att folk bryr sig. Men på evenemanget var det bara 10 som hade tackat ja, detta visar att när det verkligen gäller så är det inte många som orkar anstränga sig.

  •   cwasteson
   maj 24th, 2012 | 12:32       

   Jag tror också att det spelar roll vem som står där på torget med skylten. Om han eller hon ser ut som en knarkare så skulle jag nog tveka … Och så tror jag det beror på vad andra gör: om många går fram och tar chansen att få en gratis kram, så känns tröskeln lägre än om alla andra bara går förbi. Det är känns lättare att göra som alla andra, eller vad säger ni?

 3.   Simon Adam Emil.
  maj 24th, 2012 | 12:16       

  det är en väldigt fin och bra idé att förändra världen till ett gladare ställe. dessutom kostar det ingenting.

 4.   Linus
  maj 24th, 2012 | 12:16       

  Pay it Forward är en bra film med en god idé. Jag tycker att fler folk ska hjälpa varandra, precis som i filmen. Om det hade funkat globalt så hade nog allt fungerat bättre.

  Men tyvärr så tror jag inte att det kommer att funka, eftersom alla är inte så godhjärtade som de på filmen.

  •   cwasteson
   maj 24th, 2012 | 12:29       

   Måste alla ”pay it forward” för att idén ska funka? Eller skulle världen kunna bli bättre även genom att bara några gjorde det?

   •   Linus
    maj 28th, 2012 | 07:09       

    Jag tror att fler än bara några ska ”pay it forward” fall det ska funka.

 5.   Oscar, Mikael
  maj 28th, 2012 | 07:10       

  Pay it forward värkar vara en bra film och vi skulle gärna vilja se den.