Argumentation, del 1: ”skriftliga gräl”

Vi börjar med att läsa i boken s 148-150. Gör uppgift 1, 2a och 3. Dessa går vi sedan igenom tillsammans.

The fightSedan ska vi ha skriftliga gräl.

1. A) Bestäm dig för en fråga som engagerar dig och som du kan lite om. Välj gärna något som har anknytning till din studieinriktning eller ett framtida jobb. B) Skriv en kort argumentation och lägg den här på bloggen. Argumentationen ska innehålla vad du tycker (din tes) och varför du tycker så (det vill säga dina argument för din tes).

2. Byt ämnen med varandra och käfta emot. Inta motsatt ståndpunkt och argumentera för den.

3. Byt tillbaka igen och ge svar på tal.

Efter lovet ska vi ha paneldebatter och skriva insändare/debattartiklar.

Ämnet för din insändare/debattartikel ska kunna kopplas till dina programmål och/eller karaktärsämnen. Därför vill jag att du redan nu funderar över vilket ämne du vill fördjupa dig i! Diskutera gärna möjliga ämnen med din karaktärsämneslärare!

http://www.skolverket.se/forskola-och-skola/gymnasieutbildning/gymnasieskola-fore-ht-2011/program/elprogrammet

http://www.skolverket.se/forskola-och-skola/gymnasieutbildning/gymnasieskola-fore-ht-2011/program/handels-och-administrationsprogrammet

 

 

 

27 Responses to “Argumentation, del 1: ”skriftliga gräl””

 1. februari 16th, 2012 | 01:33       

  Återinför dödsstraffet!

  1. Med dödsstraff så skulle vi ”bli av” med brottsligheten, alltså killen eller tjejen kommer ju aldrig att göra om det dem en gång gjort.
  2. Det skulle även avskräcka andra brottslingar och få in dem på andra banor än mord och dylikt.
  3. Staten skulle även tjänar massor av pengar eftersom det är mycket billigare att avliva en person än att betala för deras vistelse i fängelset.
  4. Det kan kännas säkrare för anhöriga om ex en våldtäktsman får dödsstraff istället för psykisk vård, då han antagligen kommit ut efter 6 månader, om inte mindre.

  •   Simon
   februari 16th, 2012 | 01:54       

   dödsstraff tar bort rätten till livet. det är mänskligt att fela, men gudomligt att förlåta. om din bror eller syster skulle bli mördad, skulle du då vilja se deras mördare dö? men tänk dig fråga såhär istället; om din bror eller syster var en mördare, skulle du vilja de hon/han bli avrättad?

  •   Simon
   februari 16th, 2012 | 01:55       

   man kan förändras!

   • februari 16th, 2012 | 01:58       

    Att mörda människor ser inte jag som att fela, det ser jag som ett oförlåtligt brott, alltså inget som ska skonas. Och ja, skulle min syster/bror mördas skulle jag känna en jäkla lättnad att veta att denna person inte kommer att kunna göra om detta brott till någon annan, så de får leva vidare med sin familj. Och om min bror/syster var en mördare hade jag faktiskt varit för dödsstraff där också, hade inte velat vara besläktad med en mördare, så hade inte brytt mig. Tack för mig.

 2.   Hannah
  februari 16th, 2012 | 01:36       

  Fria tandvård!
  Jag tycker att det ska vara fri tandvård tills man är 30 år. Då har man hunnit få in en bra ekonomi förhoppningsvis och har då råd till tandvården. Idag är tandvården fri tills man fyller 20 vilket är för tidigt då man precis har slutat gymnasiet. I dagens samhälle med låg jobbkonjunktur har många svårt för att få ett jobb. När man har fyllt 30 år har du hunnit jobba ett tag och har då byggt upp din ekonomi. Eftersom tandvård är väldigt dyrt är det många som inte går dit men tänderna är något som man behöver hela livet!

  •   josefine
   februari 16th, 2012 | 01:42       

   Jag håller inte med dig,när man är 20 år är man så pass vuxen att man ska kunna betala för sin egna tandvård.
   Om vi höjer ålder till 30 betalar staten i flera år och har då inte lika mycket pengar att lägga ut till de äldre som oftast har mer problem och kostar mer.

   •   Hannah
    februari 16th, 2012 | 01:49       

    Jag förstår hur du tänker men idag så hade det varit behövligt med fri tandvård tills man är 30 år eftersom tandställning och hål blir vanligare än tidigare. I olika generationer blir de färre och färre äldre och då har staten pengar ”över” som de kan använda inom tandvården. Dessutom föds färre barn nu också och då finns det mer pengar till förfogan.

  • februari 16th, 2012 | 01:57       

   Att mörda människor ser inte jag som att fela, det ser jag som ett oförlåtligt brott, alltså inget som ska skonas. Och ja, skulle min syster/bror mördas skulle jag känna en jäkla lättnad att veta att denna person inte kommer att kunna göra om detta brott till någon annan, så de får leva vidare med sin familj. Och om min bror/syster var en mördare hade jag faktiskt varit för dödsstraff där också, hade inte velat vara besläktad med en mördare, så hade inte brytt mig. Tack för mig

  •   albina
   februari 28th, 2012 | 10:25       

   Hannah jag håller faktiskt med dig så tycker jag med, men som josse säger så har hon rätt, men dom borde ha fri tandvård tills man blir 30 år gammal det är då man har kommit igång med jobbet och då har man pengar, men Hannah de är synd att dom inte har det så som du säger:(

 3.   josefine
  februari 16th, 2012 | 01:36       

  Ge alla elever jojo kort!
  De elever som bor mer än 6 km utanför Simrishamn får ett jojo kort som de kan använda så att man kan ta sig in till skolan.
  Detta tycker jag är fel att bara dessa elever ska få jojo kort! Då det finns många elever som bor i Simrishamn som då har valt att välja denna skola men inte får något ”tillbaka”.
  Personer som går i skolan men bor i Simrishamn kan ha det lika svårt att ta sig in till skolan som de som bor utanför.
  Även om det är närmre till skolan för de elever är det ändå lika jobbigt att antingen behöva gå cykla eller fixa så att någon förälder kan köra.

  •   Hannah
   februari 16th, 2012 | 01:42       

   Jag håller inte med vid denna punkt. De elever som bor utanför Simrishamn ska självklart få ett jojo-kort men de som bor i Simrishamn har inga större problem. Ungdomarna har inga problem då de har unga och friska ben och klarar av att gå till och från skolan!

   •   josefine
    februari 16th, 2012 | 01:47       

    Du har rätt till din åsikt, men förstår ändå inte varför de elever i Simrishamn inte ska få tillgång till ett jojo kort är de inte ”lika mycket värda”?
    Skolan har så pass lite elever det minsta de kan göra är att ta väll hand om de elever de har.
    Lägg lite pengar på era elever och ni kanske får fler!

   •   Emely
    februari 27th, 2012 | 07:35       

    Jag tycker du har fel! Att ge alla elever ett jojo-kort skulle innebära att det används fel. (Att man t.ex. använder det när man skall iväg och shoppa). Kortet skall användas till och från skolan enligt mig.

    De elever som bor på mindre avstånd än 6km kan alltid cykla till skolan. Motion och frisk luft är bra!

  • februari 16th, 2012 | 01:57       

   oj svarade på fel! Helt mitt haha

  • februari 16th, 2012 | 01:58       

   Svara på fel, helt mitt haha

 4.   Sandra
  februari 16th, 2012 | 01:41       

  Sänk åldersgränsen på körkort till 16!
  Det uppstår många tankar om just att man inte får ta sitt körkort fören man är 18 år. Men varför få man då köra a-traktor när man bara är 15 år. Det är ju fortfarande samma regler när man är ute på vägarna och det är ju bil som bil bara att a-traktorn bara får gå i 30. Men riskerna kan va lika stora ändå. Och när man tar sitt körkort måste man ha prov och massa uppkörningar medan detta inte behövs för att få köra a-traktor. Därför tycker jag att åldersgränsen till körkort ska sänkas till 16 för då är man mogen nog, 15 tycker jag är lite för ungt.

 5.   Simon
  februari 16th, 2012 | 01:44       

  Dags att tillåta dödshjälp.

  Det är dags att kunna hjälpa lidande människor med dödshjälp. Få slut på detta lidande många sjuka och äldre lider av. Jag tycker varje människa har rätt att bestämma över sin egen kropp och eget liv, även när man vill dö. Det konstiga är att abort är tillåtet, och där har barnet inte ens en chans att tycka till. Men en människa som lider och inte kan ta hand om sig själv måste fortsätta att kosta staten pengar fast hon/han inte ens vill vara vid livet. Även organdonationer skulle få hjälp av detta för man kan ta vara på organen på ett helt annat vis.

  •   Adam
   februari 16th, 2012 | 02:00       

   En lidande människa. Är det en 20 åring som varit en mycket duktig fotbolls spelare som förlorat ett ben?
   Skulle det varit bra om han fått välja själv att dö eller fått välja hjälp?
   Att erbjuda en mycket lidande person som är ung en döds utväg (flykt från livet)skulle enligt mig vara en mycket dum idé. Inte bara för att en ung människa först kostat samhället i sina unga dagar och inte kan betala tillbaka men även att den förlorat ett helt livs upplevelse. Men även att familjen blivit lidande och kanske vilja begära dödshjälp med. Mycket kan gå fel i att godkänna en sådan sak.

 6.   Annie
  februari 16th, 2012 | 01:44       

  Ge barnen bättre mat i skolan!

  Alla borde ha rätt till bra mat i skolan och inte äta massa halvfabrikat. Eftersom det är massa halvfabrikat så sätter det sig på barnens yttre och inre. De blir då både feta och trött och det gör så att det inte orkar hålla på med någon fritidsaktivitet. Det enda positiva med halvfabrikat är att kökspersonalen inte har så mycket att göra. Visst, det skulle ge kökspersonalen mer jobb men det är det värt!

  •   Sandra
   februari 16th, 2012 | 01:52       

   Detta här kan jag inte hålla med om. Om skolorna skulle laga all mat själva så skulle det blivit jätte dyrt och det skulle tagit helt för långtid. Skolorna hade inte i häller haft råd att anställa så mycket matpersonal som skulle behövts då.Våra skatter skulle också blivit högre då man skulle behövt gett mer av skattepengarna till skolors mat.

 7.   Andreas
  februari 16th, 2012 | 01:49       

  Polishögskolan sänker utbildningskraven

  Nu sänker polishögskolan utbildningskraven på flera punkter för att få ett bredare ”underlag” (fler kulturer inom kåren), men det är helt fel sätt att göra det på. Jag tycker det är bra att de vill locka fler att söka, men inte genom att sänka utbildningskraven. Snarare skulle jag vilja se högra krav för vad som gäller för att kunna ansöka till polishögskolan.

  Viktiga punkter som nu tas bort är svenskprovet, åldersgränsen för att ansöka (nu behöver man inte längre vara 20 år för att ansöka) och samtal hos en polismyndighet som visar om man är en lämplig person för att bli polis.

  Det enda bra som tillkommit med denna ändring är att nu kommer även kvinnor ha samma krav på fysiska tester som män.

  Vad jag skulle vilja se är högre krav än de tidigare. Att man bör vara minst 22 år istället för 20 år (som nu är ändrat till 18 år), godkänd i svenska A och B samt engelska A och B. Man borde även ha högre krav på de fysiska testerna. Man sitter trots allt inte i ett kontor.

  •   joel
   februari 16th, 2012 | 02:06       

   Egentligen håller jag med dig, men här kommer mitt motargument: om man inte sänker åldersgränsen och kraven på kompetens så minskar antalet poliser och då blir det mer kriminalitet. Det kan vara bra att sänka olika saker för att få förbättring.

 8.   Adam
  februari 16th, 2012 | 01:52       

  Förbjud privatägda bilar.

  Många påstår säkert att detta skulle vara larvigt och omöjligt. Men hade det verkligen varit omöjligt? Det tror inte jag.
  Många av allas bilfärder är mycket korta och kostar mycket i slitage och bensin, speciellt i större städer. Om vi tillsammans slutat ha privata bilar skulle många fler människor sparat in mer pengar vilket skulle resulterat till ett rikare samhälle. Om vi då höjt skatten en beräknad procent skulle vi alla tjänat mer på det. Och att använda den nya skatt pengen till att satsa mer på tåg och energi forskning hade då också varit en möjlighet.
  Men bara för att vi tar bort privatägda bilar kan fortfarande företag som byggare, ambulans osv. Få ha kvar det. Helt enkelt företagsbilar. Detta bygger ju mycket på tillit till alla individer i landet, och mycket ansvar som måste tas. Men det är inte omöjligt, nya lagar hade behövts skapats.
  Nollvisionen som trafikverket har är en vision om att noll skall dödas årligen i trafiken av vilt olyckor och rattfylleri eller liknande. Ingen dödad eller skadad. Dödstalet skulle minskat dramatisk, och vi hade närmat oss nollvisionen. Fråga er själva, hur många kör alkoholpåverkade på jobbet?

 9.   joel
  februari 16th, 2012 | 01:53       

  Avskaffa livstidsstraffen, eftersom att dom dömda har familj och vänner som vill träffa dom utan att behöva besöka dom i fängelset. Jag föreslår ett straff för riktigt grova saker för friska vuxna vill säga, på ett straff mellan 20-25 år, vilket betyder att psyksjuka och personer under 20 år ska få mindre straff än det, vilket dom får på riktigt, men friska vuxna ska få straff mellan 20-25 år i fängelse, utan villkorlig frigivning menar jag.

 10.   Sara
  februari 22nd, 2012 | 05:07       

  Ta bort regeln om inga märken på tävlingsbanan!

  Jag tycker att det är riktigt dåligt att dem har kommit med den nya regeln inom ridsporten, att man inte ska få ha märke på sin utrustning man använder vid tävling. Om du inte är sponsrad såklart. Om du t.ex. lägger ut mycket pengar på en speciell sak till hästen som du tycker är riktigt snyggt då är det ju självklart att man vill kunna använda det när man är och tävlar och inte bara kunna ha det när man rider hemma utan att kunna visa upp det. Märket får inte vara med än 3×2 cm, max en gång per sak. Jag förstår bara inte hur man kan komma på en sådan regel för alla som gör ridsports utrustning har oftast ett märke och då är det klart att man vill ha sitt märke på sina produkter.

 11.   Emely
  februari 26th, 2012 | 09:20       

  Införskaffa 30minuters rörelse i schemat!
  Visserligen har vi idrott på vårt schema, men dessa timmar är för få. Jag tycker att man skulle införa ett obligatoriskt 30minuters ”pass” varje dag. Det skall vara en vardagsmotion som t.ex. en promenad. Vi sitter mycket stilla och det är långa dagar. Vid t.ex. prov känner man en inre stress som kan vara jobbig. Motionen leder till att man känner sig piggare och starkare. En paus i skolarbetet gör att man ”rensar hjärnan”. Aktiviteten gör även att man minskar risken för övervikt och sjukdomar som följer med övervikten.

 12.   ebba
  februari 27th, 2012 | 02:01       

  Höj studiebidgraget!
  Jag tycker vi får alldeles för lågt studiebidrag. 1050kr räcker inte till mycket och det är inte alla föräldrar som har råd att hjälpa till och bidra med pengar. Alla elever som åker buss får inte busskort från skolan eftersom de inte bor tillräckligt långt ifrån skolan. Man ska även ha råd till kläder och fritidsintressen samtidigt som man ska ha möjlighet att spara.