Öva dig på att skriva referat på texten om näthat

Skriv ett referat på följande text från Dagens Nyheters nätupplaga, DN.se, 2011-03-07! Artikeln består av ca 595 ord och ditt referat ska vara på ca 150 ord +/-10%.

”Näthatet störst bland unga” av Linnéa Jonjons

Anonymiteten på internet gör att kränkande och elaka kommentarer sprider sig. Politiska bloggar, modebloggar, sportbloggar, många är de som drabbas av näthat. – Om man var tvungen att ange vem man är skulle de kränkande kommentarerna minska med 90 procent, tror Åke Pålshammar universitetslektor i psykologi.

Tidigare i år fick Marcus Birro Stora bloggpriset i kategorin sport för sin fotbollsblogg om italiensk fotboll. Men i kommentarsfälten till både hans fotbollsblogg och hans privata blogg flödade elaka kommentarer om Marcus själv, det han skrev och hans person.

Han provade först att släcka kommentarsfältet så att det inte gick att kommentera, men det hjälpte inte. Kommentarerna fortsatte, i andra bloggar och per mejl.

– Om jag någon gång skrev att jag mådde dåligt av det och tog åt mig, då blev kommentarerna ännu värre. Men kommentarer är en del av bloggen, man länkar, läser andras bloggar, och jag kände att det kanske är sånt man får stå ut med, men jag vill inte det. Jag kände att jag inte mådde bra och därför stängde jag ned min privata blogg, säger Marcus Birro till DN.se.

Åke Pålshammar, Universitetslektor i psykologi vid Uppsala universitet, tror att det är anonymiteten gör nätet till en attraktiv plats att göra sig av med frustrationer och aggressivitet. Om man har problem på till exempel jobbet, hemma eller i en relation är det enkelt att lufta känslorna där man inte blir upptäckt och där man inte behöver stå för det man säger.

– Om man dessutom vet att en person är påverkbar och sårbar, som till exempel en ung tjej, så ger man sig gärna på henne också. Det skulle också kunna handla om unga tjejer som är avundsjuka eller killar som känner sig kränkta för att de kanske inte haft tur med tjejer.

Han tror att det främst är yngre som ligger bakom kränkande kommentarer på nätet. Han menar att hat är en känsla som man inte alltid kan kontrollera, speciellt om man är ung.

– Som ung är hjärnan inte helt mogen, inte förrän man är i 20-25 års ålder kan hjärnan stå emot alla impulser som kommer ur starka känslor som kärlek, hat och annat. Man kan inte alltid kontrollera sina handlingar. Det förekommer bland vuxna också såklart, men inte i lika stor utsträckning.

Åke Pålshammar tror inte att näthatet skulle vara så utbrett om man gjorde något åt anonymiteten. Om man tvingades registrera sig för att kunna kommentera skulle det vara något som skulle kunna förbättra klimatet på nätet.

– Om man var tvungen att ange sitt riktiga till sina kommentarer skulle de kränkande kommentarerna minska med ungefär 90 procent tror jag. Sen har vi de sista tio procenten, och de kommer man aldrig åt. Det är de som är av psykopatisk karaktör, de som är elaka men som inte kan se hur de sårar andra, säger Åke Pålshammar till DN.se.

Han menar att när de kränkande kommentarerna får bloggarna att lägga ned sina bloggar blir det ett frihetsproblem. Yttrandefriheten hotar till slut yttrandefriheten. Åke Pålshammar menar att det uppstår en situation likt den när vittnen inte vågar vittna.

Marcus Birro tror också att en funktion där man måste registrera sig för att kunna kommentera skulle minska näthatet.

– Nu går folk in och bara lämnar en påse skit, helt ostört. Det är enkelt att skriva elakt, för man lämnar inga spår, det blir inga konsekvenser. Hade det stått en adresslapp på påsen med skit de lämnar, ”Göran Andersson i Göteborg”, och det gick att spåra tillbaka, då tror jag inte att Göran skulle lämna skitpåsen, säger Marcus Birro.

Artikelns ursprungsadress: http://www.dn.se/kultur-noje/nathatet-storst-bland-unga

Artikeln har även använts i det nationella provets texthäfte Språkets makt och möjligheteri kursen Svenska B på gymnasiet, ht 2010.

11 Responses to “Öva dig på att skriva referat på texten om näthat”

 1.   Sandra, hannah, josefine
  januari 19th, 2012 | 01:51       

  Uppgift 2
  Kartan visar att Nildalen är smal och omges av öknar. Gränsen mellan öknen och den grönskande åkern är så skarp att man kan stå med fötterna på vars en sida. Varje år lämnar högvatten näringsrikt slam som är grundförutsättning för växtlighet.

  Uppgift 4
  På kartan ser vi att Nildalen är smal och ligger bland torra öknar. Man kan se skarpt gränsen mellan den grönskande åkern och den döda öken, detta gör att man kan stå med fötterna på vars en sida. Den grönskande åkern bevattnas av Nildalen. En gång om året kommer högvattnet, det lämnar sedan efter sig näringsrikt slam som hjälper växtligheten.

  Uppgift 5
  På kartan ser vi att Nildalen är smal och ligger bland torra öknar. Man kan se en skarp gräns mellan den grönskande åkern och den döda öken. Detta gör att man kan stå med fötterna på vars en sida. Detta intygar Kurt Johansson i Egypten – en gåva från Nilen (2002). Den grönskande åkern bevattnas av Nilen. En gång om året kommer högvattnet. Det lämnar sedan efter sig näringsrikt slam som hjälper växtligheten.

  •   cwaste
   februari 2nd, 2012 | 12:21       

   Detta svar ska egentligen ligga här istället: ”Att skriva referat”.

 2.   Adam
  januari 24th, 2012 | 10:07       

  I år fick Marcus Birro bloggpriset inom sport för sin italienska fotbollsblogg. Men både i denna och i hans privata, får han mycket kritik vilket resulterat i att han stänger ner sin privata blogg.
  Psykologen Åke Pålshammar , tror att anonymiteten attraherar människor att göra sig av med aggressioner på nätet. Men även att det är mest ungdomar som kränker andras bloggar då de kan ha en tuff dag, eller får ta mycket kritik i sina vardagliga liv. Då man har svårt att bli upptäckt och inte behöver stå för sin handling.
  Han säger också att om man blivit tvungen att registrera sig för att kommentera, så skulle detta minska drastiskt.

 3.   Emely
  januari 30th, 2012 | 10:01       

  ”Näthatet störst bland unga” av Linnéa Jonjons

  Kränkande kommentarer via internet sprider sig genom att man kan vara anonym. Bloggar är de som drabbas störst av kommentarerna. Detta skriver Linnéa Jonjons om på DN.se i artikeln ”Näthatet störst bland unga” 2011-03-07.

  Åke Pålshammar, universitetslektor i psykologi tror att detta sker främst bland unga. Eftersom man kan vara anonym är det lättare att man uttrycker sig elakt. Unga blir lätt avundsjuka på varandra och slänger därför iväg en anonym kommentar som kränker personen. Kommentarerna kommer främst från yngre personer men förekommer även bland vuxna.

  Marcus Birro som bedriver en stor fotbollsblogg får många kränkande kommentarer dagligen. Birro anser att de kränkande kommentarerna får personer att lägga ner sina bloggar. Både Marcus Birro och Åke Pålshammar tror att de kränkande kommentarerna skulle minska väldigt mycket, om man var tvungen att registrera sig eller att skriva sitt riktiga namn.

 4.   ebba
  januari 31st, 2012 | 09:54       

  ”Näthatet störst bland unga” av Linnéa Jonjons

  I sin artikel på Dagens Nyheters nätupplaga (2011-03-07) skriver Linnéa Jonjons om Marcus Birro som driver en stor fotbollsblogg men också en privat blogg. Han får ofta elaka kommentarer. Han stängde ner kommentarsfältet men de kränkande kommentarerna fortsatte via mejl. När Birro skrev att han tog illa vid sig av kommentarerna så blev det bara värre. Till slut valde han att stänga ner sin privata blogg.

  Åke Pålshammar, Universitetslektor i psykologi tror att näthatet beror på att man kan vara anonym. Det är mycket lättare att vara elak när man inte behöver stå för det. Om man var tvungen att ange vem man är skulle de kränkande kommentarerna minska med 90 procent tror Pålshammar. Han tror också att det är främst yngre som står för de elaka kommentarerna eftersom unga har svårare att kontrollera sina impulser och känslor. Är man frustrerad över någonting privat är det lätt att göra sig av med sitt hat på nätet.

 5.   Linus
  januari 31st, 2012 | 10:16       

  Näthatet styrs av unga
  Artiklen är skriven av Linneá Jonjons
  Marcus Birro har tidigare i år fått Stora bloggpriset för sin fotbollsblogg om italiensk fotboll. Men i både fotbollsbloggen och hans privata blogg flödar det av anonyma och spydiga kommentarer. Han berättar att de kommentarerna får honom att må dåligt, men när han skriver det på bloggen blir det bara värre. Därför stängde han ner sin privata blogg.
  Åke Pålshammar, Universitetslektor i psykologi vid Uppsala universitet, tror att det är anonymiteten som är problemet. Folk gör det för att de tycker det är kul eller om det är någon som har det jobbigt så kan de lufta sina känslor där utan att bli upptäckta.
  – Det är lättare att välja ett sårbart offer som till exempel en ung tjej, säger Åke.
  Han säger även att om man var tvungen att registrera sig och inte kunna kommentera anonymt så hade kränkningarna nog minskat med 90 %, för vissa människor kan inte stå för vad de gör.

 6.   Sabina
  januari 31st, 2012 | 10:17       

  Näthatet störst bland unga
  I ”näthatet störst bland unga” skriver Linnéa Jonjons den 7 mars 2011 i nätupplaga, Dagens Nyheter. Universitetsrektor i psykologi, Åke Pålshammar hävdar att om man hade varit tvungen att ange sitt namn skulle de kränkande kommentarerna på bloggarna minska med 90 %.

  Årets Stora bloggpris delades ut till Marcus Birro men i flertal av kommentarerna flöda personliga och kränkande kommentarer. Han försökte att stänga ner kommentarsfältet på hans blogg men kommentarerna fortsatte via mejl och på andra bloggar. Birro beslutade sig för att stänga ner sin privata blogg för att det påverkade honom psykiskt med de kränkande kommentarerna. Pålshammar påstår att internet är en plats där man har chansen av blir av med frustration och aggressivitet utan att bevisa vem man egentligen är. Men att tvingas registrera sig innan man sänder i väg kommentaren anser Pålshammar som en lösning. Pålshammar anser att från 90 till 10 procent är en stor positiv förändring.

 7.   Simon
  januari 31st, 2012 | 10:27       

  ”Näthatet störst bland unga” av Linnéa Jonjons
  Marcus Birro vann Stora bloggpriset i kategorin sport. Efter det så rasade de elaka kommentarerna in i både fotbollsbloggen och även hans privata blogg. Det blir allt vanligare med kränkande kommentarer på internet på grund av anonymiteten. Vanligt är att de kränkande kommentarerna ökar om bloggaren medger att han mår dåligt utav dem.
  Åke Pålshammar, Universitetslektor, påstår att det är anonymiteten som gör att folk lämnar dessa kommentarer utan att känna någon skuld. Folk tror att det främst är yngre som ligger bakom kränkande kommentarer på nätet. Som ung är de svårt att stå emot och kontrollera sina handlingar. Därför tror man att kommentarerna oftast kommer från unga människor.
  Jag tror 90 % av de kränkande kommentarerna skulle försvinna utan anomyteten, säger Åke Pålshammar. Då hade man inte kommit undan så lätt, och det skrämmer folk.

 8.   Emil den allsmäktige
  februari 2nd, 2012 | 01:03       

  ”Näthatet störst bland unga!” skrivet av Linnéa Jonjons på Dagens nyheter.

  Internets anonymitet skapar väldigt mycket problem för tillfälligt, och detta hat som pågår riktar sig främst mot bloggare. En bloggare som fått känna på det här anonyma näthatet är den kända bloggaren Marcus Birro, som nyligen fått pris för bästa blogg där han skriver om Italiensk fotboll. Samma Marcus Birro hade även en privat blogg, där han faktiskt var tvungen att stänga ner kommentarsfältet för att han började må dåligt av allt det negativa han fick höra. Och så blev det också, men inte hjälpte de. När det inte gick att kommentera på bloggen så gav sig människorna på hans mail istället, och det negativa började att hagla in där.

  Åke Pålshammar, Universitetslektor i psykologi vid Uppsala universitet, har gått ut med att det är anonymiteten som är skapare av detta ”näthat”. Då det är väldigt enkelt att gå ut på någon blogg och använda denna person som en slags ”slagsäck” för sina frustrationer.

 9.   Annie
  februari 2nd, 2012 | 01:11       

  ”Näthandel störst bland unga” av Linnea Jonjons

  Eftersom folk kan vara anonyma så ökar mobbningen på internet. Det är mest via bloggarna som det ökar, skriver Linnea Jonjons i sin artikel ”Näthandel störst bland unga” publicerad i DN.se, 2011-03-07.

  En som har blivit nätmobbad är Marcus Birro pga. sin fotbollsblogg som låg ute på nätet. Han fick massa elaka kommentarer men även via mejl. Åke Pålshammar säger att om man tar bort anonymiteten på kommentarsfälten, så hade mobbingen minskat med 90%.

  Är man en ung tjej som är påverkbar och sårbar så kan det påverka deras liv hårt. Folk kan t.ex. skriva att man är tjock, fet och ful. På så vis så kan man bli pushad till anorexia.

  Man tror att det är flest unga som kommenterar elaka kommentarer. Eftersom de har svårast att kontrolera sin ilska. Det finns även vuxna som skriver elaka kommentarer men de är betydligt mindre.

 10.   Sara
  februari 6th, 2012 | 07:54       

  ”Näthatet störst bland unga” av Linnéa Jonjons

  Näthatet dabbar många, framförallt bloggare. Anonymiteten gör att gör att elaka kommentarer sprider sig. Om man var tvungen att utge vem man är skulle kommentarerna minska mycket, tror Åka Pålshammar universitetslektor i psykologi. Näthatet störst bland unga är för att nätet är en plats där man kan göra sig av med elaka kommentarer anonymt.
  Marcus Birro är känd för sin fotbollsblogg. Han stängde ner sin privata blogg för han mådde dåligt av alla kränkande kommentarer, säger Marcus Birro till DN.se.
  Åke Pålshammar tror att näthatet hade minskat med ungefär 90 procent om man var tvungen till att registrera sig för att kunna kommentera, säger han till Dagens nyheter 2011-03-07.
  Pålshammar menar att de kränkande kommentarerna gör att bloggare lägger ned sina bloggar, liksom när det uppstår en situation där ett vittne inte vågar vittna.